Fili Plaza

Fili Plaza inicia la seva vida creativa amb l’escultura el 1983. És el mitjà on troba la llibertat per investigar formes i textures de la naturalesa humana, per transmetre emocions: sensualitat, feminitat, llibertat, dualitat entre allò femení i allò masculí, la unió entre home i dona i la força que els uneix i els separa.

Anys més tard, el 2003, evoluciona cap a la Joia d’Autor. On plasma tot el seu historial escultòric a la joia contemporània, banyant-les de creativitat, emoció, expressió, força, textures i amor. Tot plegat en un material propi de l’escultura: el Bronze.

Quan un esculpeix no només intenta donar unes formes i obtenir uns resultats més o menys dignes, més o menys satisfactoris visualment; també intenta expressar el que porta a dins. El que és el significat de la vida per a un mateix. Dir amb formes allò que potser amb paraules no sap expressar. Jo tinc el convenciment que si l’home i la dona tinguéssim la valentia d’expressar més sovint els nostres sentiments, dir el que portem dins, en comptes de perdre el temps en discussions inútils i lluites de poders, el món que ens han donat aniria molt millor, deixaríem de tenir enfrontaments i guerres. L’ésser humà no s’ha d’oblidar que hi ha l’amor. I una manera fàcil de veure’l és a través del físic, com ho expressa per exemple el Tantrisme, però no només ens hem de quedar en l’amor físic, sinó anar a buscar l’amor en tota la seva extensió i significat. Les meves figures no són només parelles abraçades físicament, no només són desitjos i erotisme, sinó que intento expressar més enllà d’uns simples cossos tocant-se i acariciant-se.

El 28 de juliol del 2017, Fili Plaza va ser premiada amb l’Estrella d’Or, per l’Institut per a l’Excel·lència Professional. Ha estat tot un honor rebre aquesta condecoració al treball realitzat i el que aquesta per fer. Gràcies a l’equip que ho fa possible, per la seva humanitat, per l’empatia i el treball en equip, per la creativitat i les ganes de millorar constantment.

El 13 d’octubre del 2021, Alella, localitat on resideix Fili Plaza actualment, va commemorar per primera vegada el Dia Internacional del Duel Perinatal, amb la inauguració de l’escultura obra de Fili Plaza.

L’acte volia recordar les criatures que han mort abans del seu naixement o en el moment de néixer, i donar suport a les famílies que han patit aquesta pèrdua.